De motorrijexamens AVB en AVD

Het motorrijexamen bestaat uit 2 delen, het AVB examen en het AVD examen. Het eerste examen AVB is de voertuigbeheersing en bestaat uit de bijzondere verrichtingen, het tweede examen AVD is de verkeersdeelname op de openbare weg.

De motorrijexamens <span>AVB en AVD</span>

Het eerste examen AVB bestaat uit 4 clusters die als volgt zijn ingedeeld:

  1. Lopen en parkeren met de motor (1 oefening);
  2. Bijzondere verrichtingen bij lage snelheid (6 oefeningen);
  3. Bijzondere verrichtingen bij hoge snelheid (3 oefeningen);
  4. Remoefeningen (3 oefeningen).

In totaal zijn er 13 bijzondere verrichtingen verdeeld in 4 clusters. Op het examen krijgt men 7 bijzondere verrichtingen waarvan er minimaal 5 voldoende dienen te zijn eventueel na een herkansing, echter mogen niet 2 oefeningen fout zijn in dezelfde cluster. Gebeurt dit wel dan wordt het examen toch als onvoldoende beoordeeld. In elke cluster krijg je een verplichte oefening. Je vaste rijinstructeur van Motorrijlesgigant Nederland neemt alle oefeningen goed met je door zodat je optimaal bent voorbereidt voor het eerste deel van je rijopleiding, dat bewijst tenslotte het hoge slagingspercentage van circa 90%.

Nadat je geslaagd bent voor het AVB examen kan het tweede gedeelte, het examen verkeersdeelname AVD pas gevolgd worden, waarna het afsluitende motor rijexamen plaatsvindt. De motorrijlessen krijg je van een vaste rijinstructeur die je volgt met een volgmotor. Hierdoor leer je veel meer in een korte tijd en kan je op een doelgerichte manier naar een heel goed resultaat toe werken. Daardoor is bij het AVD rijexamen gemiddeld het slagingspercentage circa 80%.

Hoeveel categorie├źn motorrijbewijs zijn er?

Er zijn drie categorie├źn van het motorrijbewijs. De categorie A1 (lichte motor tot 125cc en 11kW) kan behaald worden vanaf 18 jaar. De categorie A2 (middelzware motor tot 35 kW) kan behaald worden indien je 20 jaar of ouder bent of als je 2 jaar hebt gereden met een A1 rijbewijs. Dit laatste, als je al het A1 rijbewijs al hebt noemen we een doorstroom rijexamen waarbij je niet meer alle bijzondere verrichtingen hoeft te doen en je ook geen apart theoriecertificaat hoeft te halen. Indien je 2 jaar hebt gereden met een A2 rijbewijs kan je ook een doorstroom rijexamen volgen voor de A categorie. Dit is het rijexamen voor de zware categorie. Indien je 24 jaar of ouder bent kan je direct de rijopleiding bij Motor Rijlesgigant Nederland volgen voor de zware categorie motorrijbewijs met onbeperkt vermogen. Dit is ook het beste om te doen want na het behalen van je motorrijbewijs mag je dan alle soorten motoren rijden. Alle kandidaten moeten een apart theorie certificaat A in hun bezit hebben, dit kan men tijdens de rijopleiding behalen mits men in het bezit is van het autorijbewijs. Kandidaten die nog geen autorijbewijs hebben dienen het theoriecertificaat vooraf reeds in het bezit te hebben.